top of page
bloem klassiek grijs

HET AMBACHT

De Delfts blauwe schilderstijl vormt een belangrijk onderdeel van het culturele erfgoed van Nederland. Het ambacht van Delfts blauw is door de eeuwen heen van generatie op generatie doorgegeven. Gepassioneerde ambachtslieden blijven de traditie eren en het erfgoed van dit unieke ambacht voortzetten. Delfts blauw is geliefd, niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld. Het siert veel huizen, musea en collecties en blijft mensen betoveren met zijn tijdloze schoonheid.

Delfts blauw bord en pendule

Tijdloos

Delfts blauw, een tijdloos ambacht dat de schoonheid en traditie van Nederland weerspiegelt. Deze unieke blauw-witte keramiekstijl is al eeuwenlang een symbool van Nederlandse trots en vakmanschap. Het verhaal van Delfts blauw begint in de 17e eeuw, toen Nederlandse handelaren waardevolle porselein producten uit China importeerden. Geïnspireerd door deze Oosterse schoonheid begonnen Nederlandse ambachtslieden te experimenteren en creëerden ze hun eigen versie van het keramiek, bekend als Delfts blauw.

Ambachtelijk

Het ambachtelijke proces van Delfts blauw is op zichzelf al een waar kunstwerk. Het begint met het vormgeven van klei tot de gewenste vorm, zoals vazen, borden of tegels. Vervolgens wordt de gevormde klei gedroogd en bedekt met een engobe dat het kenmerkende blauw-witte kleurenschema zal dragen. Dit proces vereist precisie en expertise om de juiste consistentie en tint te bereiken.

Mallen gieten
schilderen.jpg

Kunst

De echte kunst gebeurt tijdens het schilderproces. Met een vaste hand en een scherp oog brengen getalenteerde ambachtslieden gedetailleerde ontwerpen aan op het aardewerk. Traditionele thema's worden vaak gebruikt om de rijke Nederlandse geschiedenis en cultuur te vertegenwoordigen. Elke penseelstreek is doelbewust en draagt bij aan de schoonheid en verfijning van het eindproduct. Het schilderproces is arbeidsintensief en vereist een vaste hand, precisie en geduld.

Transformatie

Na het schilderen ondergaat het aardewerk een ware transformatie: het aardewerk wordt eerst geglazuurd en daarna gebakken op hoge temperatuur. Dit proces zorgt ervoor dat de kleur van cobalt zwart verandert in het prachtige delfts blauw, en dat het aardewerk word bedekt met een beschermlaagje van gesmolten glas waardoor het product duurzaam en functioneel wordt. Het eindresultaat is een prachtig stuk Delfts blauw keramiek, zowel een genot voor het oog als een historisch kunstwerk.

bottom of page